PAARDENTAXATIE NOORD-HOLLAND

Voor aankoopadvies en taxeren van paarden en pony's

Blogs

Onder andere voor Vereniging Eigen Paard schreef Anouk Holleman een aantal blogs. Hierin deelt zij kennis over paardentaxatie, taxatierapporten en bijzondere situaties bij het taxeren van een paard of pony, ze geeft informatie en advies over de aankoop of het houden van een paard of pony en vraagt aandacht voor actuele onderwerpen. 

Door paardentaxateur Anouk Holleman


Terug naar overzicht

01-01-2017

Op zoek naar een eigen pony

Stel… als ouder heb je niets met paarden of je bent er zelf bang voor en dan wil jouw kind op ponyles… Daar zit je dan elke week vanuit de kantine te kijken naar de rijvaardigheden van jouw kind. Je hebt er geen verstand van, maar wat je wel ziet is dat jouw kind altijd in opperbeste stemming is als het “bij de pony’s is”. En dan komt daar het moment…. Jouw kind droomt van een eigen pony. Op de verlanglijstjes van de verjaardag, van sinterklaas of kerst staat op 1 “Een eigen pony”.

Na het aanhoren van veel gezeur ben je overstag gegaan… Jullie gaan op zoek naar een eigen pony. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Waar vind je een pony? Hoe weet je dat de pony goed en gezond is? Aan wie vraag je advies? Welke kosten komen er bij kijken?

Waar vind je een pony? Als je als ouder niet zoveel feeling hebt met pony’s is het aan te raden om je er een klein beetje in te verdiepen, want er is veel te koop en er zijn veel verschillende rassen. En pony’s zijn er in verschillende maten (A t/m E maat).

Via het internet (websites, facebook etc) worden veel paarden en pony’s aangeboden. Maar waarschijnlijk ook de manege eigenaar weet nog wel een pony te koop staan. Om teleurstellingen te voorkomen is het handig om vooraf voor jezelf te bepalen wat je zoekt en wat je wilt besteden. Bij Vereniging Eigen Paard is hiervoor een checklist gemaakt, die je kan gebruiken.

_Kosten_
Elk dier, dus ook een pony, moet elke dag eten en dat kost geld. Naast het eten zijn er nog een aantal vaste kosten. Hier staan deze kosten toegelicht. Onvoorziene kosten… Na de aanschaf van een gezonde pony kan er iets misgaan. De pony kan ziek worden, of bijvoorbeeld een trap krijgen van een ander paard of zich op een andere manier bezeren. De kosten bij ziekte of ongeval lopen snel op als er een dierenarts wordt ingeschakeld. Een “spaarpotje” voor onvoorziene uitgaven is aan te raden.

_Tijd & stalling_
Het hebben van een eigen pony kost veel tijd. Elke dag moet er iemand naar de pony toe. Het type stal waarvoor je gekozen hebt beïnvloedt hoeveel tijd het minimaal kost:

* Bij volpension wordt er uitgemest, gevoerd en worden de paarden/pony’s binnen en buiten gezet. U hoeft aan deze dagelijkse werkzaamheden dus geen tijd te besteden.
* Bij halfpension wordt er gevoerd, maar moet u de stal van de pony zelf (dagelijks) uitmesten. Of de pony ook binnen en buiten wordt gezet verschilt per stal.
* Op basis van selfservice moet u zelf de pony elke dagen voeren (meerdere malen per dag).
* In de wei met schuilstal 24/7. Hier staat de pony dag en nacht buiten. Als de pony over voldoende gras beschikt is het ook niet nodig om hooi bij te voeren. Krachtvoer kan wel dagelijkse gegeven worden, maar dit is afhankelijk van de arbeid die de pony moet verrichten onder het zadel, voor de wagen of aan de hand.

_Uitrusting_
Een pony wordt meestal verkocht zonder toebehoren. Zadel, hoofdstel, halster, touw, zadeldekje, borstels, voertonnen, dekens voor de pony en een uitrusting voor uw kind. De spullen voor de pony zijn er in allerlei prijsklassen en ook 2e hands via internet is er veel te koop.

_Wat laatste tips…_
* Selecteer een pony niet op kleur of op zijn mooie hoofdje. Het karakter van de pony is uiteindelijk hetgeen waar uw kind plezier aan gaat beleven.
* Kies bij een eerste pony voor een pony met ervaring. Er moet een goede mix ontstaan tussen de leeftijd van het kind, de rijervaring en de ervaring van de pony. Van een wat oudere pony (>10 jaar) kan een jong en redelijk onervaren kind veel leren. Val niet voor het ideaal van ‘samen leren’, waarin een onervaren kind en een onervaren pony gekoppeld worden.
* Slaap er een nachtje over. Laat u niet opjagen door “er komen morgen ook mensen kijken”.
* Laat de pony keuren door een dierenarts.
* Werk met een koopcontract.
* Laat u goed en onafhankelijk adviseren. Ook dit kan bij Vereniging Eigen Paard, lees hier alles over de mogelijkheden van aankoopbegeleiding.

En is de koop gesloten? Dan begint het genieten! De voordelen van het hebben van een pony zijn duidelijk en groot! Uw kind kan er een hoop plezier aan beleven en zal er een groot verantwoordelijkheidsgevoel aan over houden.

Uitgeest, januari 2017, bron: Vereniging Eigen Paard. Door: Anouk Holleman, paardentaxateur en aankoopadvies.



Terug naar overzicht



Bekijk de blogs op de website van Vereniging Eigen Paard




Bellen
Map