PAARDENTAXATIE NOORD-HOLLAND

Voor aankoopadvies en taxeren van paarden en pony's

Taxatie van paard of pony

In verschillende situaties is het nodig dat de waarde van een paard of pony bepaald wordt door middel van een taxatie. Denk hierbij aan;

 • een geschil bij aan- of verkoop
 • schade door een ongeval
 • schade door training bij of door een derde
 • discussie over de waarde bij boedelscheiding of faillissement
 • (gedwongen) verkoop
 • verzekeringskwesties 
 • fiscale aangelegenheden

Paardentaxatie-NH helpt u bij het beantwoorden van de belangrijke vraag: wat is het paard of de pony echt waard? 

Bij het taxeren wordt de waarde van een paard of pony bepaald door een deskundig en onafhankelijk paardentaxateur. Anouk Holleman is Register-Taxateur VRT. Aan de hand van een standaard of uitgebreid onderzoek komen alle aspecten aan bod. 

Een taxatie is een zo goed mogelijke schatting van de waarde van het paard of de pony op een bepaald moment. Een taxatie van een paard of pony is nooit op de euro nauwkeurig.
Bij de verkoop van een paard is de prijs vaak het resultaat van een onderhandeling waarbij subjectieve onderdelen bewust of onbewust een rol spelen. Bij een taxatie sluit de taxateur subjectieve onderdelen uit en bepaalt op basis van objectieve argumenten de waarde.

Belangrijk voor het taxeren van paard of pony zijn de volgende aspecten: afstamming, leeftijd, exterieur, beweging, sport- of keuringsprestaties, trainingsniveau, gezondheid, verwachtingswaarde en karakter.

De belangrijke documenten zoals het paspoort, stamboekpapier, eventuele predicaten en keuringsrapporten zijn noodzakelijk om tot een objectieve en eerlijke waardebepaling / paardentaxatie te komen. Aan de hand hiervan kan de waarde worden bepaald.

Voor het taxeren van een paard of pony is het belangrijk om het dier in levende lijve te zien, indien dit mogelijk is. Hierbij beoordeelt de taxateur het paard of de pony aan de hand, vrij bewegend en onder het zadel (indien mogelijk). De waarnemingen en de bepaalde waarde worden vastgelegd in een taxatierapport.

Uitgebreid onderzoek voor eerlijke taxatie 

Er zijn twee soorten taxatierapporten: een standaard taxatierapport en een uitgebreide variant. Het standaard rapport geeft op een overzichtelijke en heldere wijze de gegevens van het getaxeerde paard of de pony weer met daarbij de waarde. De uitgebreide versie gaat verder in op bepaalde punten en wordt meestal bij fokmerries, dekhengsten, sportpaarden vanaf ZZ-L klasse of paarden of pony’s die om een andere reden een hoge waarde vertegenwoordigen uitgevoerd. U kunt hierbij denken aan een onderzoek naar de moederlijn of juist de vader en (succesvolle) nakomelingen. Een uitgebreid onderzoek is aan te raden als dieren een zeer hoge waarde vertegenwoordigen.

Een paardentaxateur hanteert verschillende waardedefinities, meer informatie hierover vindt u op de website van Vereniging Eigen Paard. 

Meer informatie over het Verenigd Register van Taxateurs (VRT) leest u via de volgende link  https://bit.ly/3dx7Igr. Anouk Holleman is geregistreerd onder nummer 20-514-A.

Naast een taxatie naar de waarde van het paard of de pony, is ook aankoopadvies mogelijk. 


Aankoopadvies en begeleiding

Voor u als koper, is het aanschaffen van een paard of pony een spannende en belangrijke beslissing. Het gaat vaak om veel geld en u wilt immers niet voor verrassingen komen te staan. U bent op zoek naar een maatje voor het leven of hét sportpaard voor de toekomst en daarbij wilt u natuurlijk geen verkeerde aankoop doen of te veel geld betalen.

Paardentaxatie-NH begeleidt u van begin tot eind in dit proces. Anouk Holleman geeft objectief en deskundig advies over het te kopen paard of de pony. Hierbij let zij onder andere op de volgende punten:

 • gezondheid;
 • bruikbaarheid;
 • karakter;
 • kwaliteiten;
 • sportprestaties;
 • afstamming.

Vragen stellen en ambities bepalen

Voor een passend aankoopadvies is het belangrijk om goed te weten wat precies uw ambities zijn. Wat voor paard of pony zoekt u en wilt u de sport in of alleen recreatief genieten? Is dit uw eerste eigen paard of heeft u jarenlange ervaring? Past dit paard bij u qua karakter, leeftijd en stokmaat? En bovenal, is de vraagprijs reëel? 

Zoekt u niet voor uzelf maar voor iemand anders, bijvoorbeeld voor uw kind(eren), dan zijn er andere vragen. Wat voor pony zoekt u en wat wordt het gebruikersdoel? Kiest u voor een jong dier met toekomstperspectief of voor een ervaren leermeester? U wilt natuurlijk het beste voor uw kind, maar waarschijnlijk niet tegen elke prijs. 

Aankoopadvies voor iedere prijsklasse en segment

Paardentaxatie Noord-Holland geeft onafhankelijk aankoopadvies in alle prijsklassen. Van de kleinste recreatie-pony's tot de grootste paarden-talenten. Door het geven van gedegen advies, wordt u geholpen om tot een goede aankoop te komen. Zo wordt de aanschaf een verantwoorde, weloverwogen keuze. 

Als u onzeker bent over de vraagprijs en waarde van het paard of de pony, kunt u ook kiezen voor een paardentaxatie. Register-Taxateur VRT Anouk Holleman heeft jarenlange ervaring en kan u van begin tot eind begeleiden in het aankoopproces.

De nieuwssite nieuws.horse heeft in december 2019 een interview gepubliceerd. Lees het artikel in de link hieronder.

https://nieuws.horse/2019/12/09/anouk-holleman-mensen-blij-maken-is-leuker-dan-geld-verdienen/

Op de diensten van Paardentaxatie-NH zijn algemene voorwaarden van toepassing.


Bellen
Map