PAARDENTAXATIE NOORD-HOLLAND
Voor het taxeren van paarden en pony's

Veelgestelde vragen


Hieronder geeft Paardentaxatie Noord-Holland antwoord op veelgestelde vragen. Heeft u een vraag die er niet tussen staat of wilt u vrijblijvend een offerte ontvangen? Neem dan gerust contact op.

1. Wat is het verschil tussen een makelaar en een taxateur?

Een makelaar is een tussenpersoon bij aan- en verkoop en ontvangt hiervoor een commissie. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die op basis van objectieve onderdelen de waarde bepaalt.

.

2. Wat is het verschil tussen een Register-Taxateur en een "gewone" Taxateur?

Taxateur is een vrij beroep, dus in principe mag iedereen zich taxateur noemen. Als Register-Taxateur sta je geregistreerd in 1 van de register van Taxateurs. Om in een register toegelaten te worden, wordt er een examen (proeve van bekwaamheid) afgenomen en ben je verplicht om periodiek aan te tonen dat je nog vakbekwaam bent d.m.v. scholing.

Anouk Holleman staat geregistreerd bij VRT
VRT-taxateurs - NIVRE Kwaliteit in de schade-expertise

.

3. Taxeert u ook recreatiepaarden?

   Jazeker! Ik taxeer zowel recreatiepaarden als sportpaarden, veulens, pony's, fokmerries, hengsten etc.

.

   4. Bent u gespecialiseerd in een bepaald ras?

      Nee, ik ben niet gespecialiseerd in een bepaald ras. Bij de koepelfokkerij heb ik in 2022 het diploma behaald voor exterieur jurylid, waardoor mijn kennis breed is.
      Bij het Friese paardenstamboek KFPS heb ik het 3 jarige opleidingsprogramma tot jurylid gevolgd en 3 seizoen stamboek- en veulenkeuringen gejureerd.
      Ik heb binnen mijn professionele netwerk en samenwerkingen diverse contacten, waar ik vragen kan stellen, waar we informatie delen en kennis uitwisselen. Dus mocht er een specifieke, bijzondere opdracht zijn voor een paardentaxatie of aankoopadvies, dan ga ik op zoek naar het antwoord en eventueel naar een passende samenwerking.
      En als ik niet de juiste persoon ben voor een taxatie van een specifiek ras, dan verwijs ik door naar een collega taxateur of ik zoek de samenwerking op.
      .

         5. Taxeert u ook buiten Noord-Holland?

           Ja zeker, ik taxeer in heel Nederland paarden en pony's.

         .

           6. Hoelang duurt een taxatie?

             Hoeveel tijd een paardentaxatie in beslag neemt, verschilt per geval. Voor het taxeren van een paard of pony is het o.a. belangrijk dat ik het dier aan het werk zie, waarbij alle drie de gangen getoond worden. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van de discipline (springen, dressuur, drafsport, endurance, western, mennen of recreatie), het africhtingsniveau en het doel van de taxatie.


             7. Hoeveel kost een taxatie?

               Het is vooraf moeilijk te zeggen wat een taxatie van een paard of pony exact gaat kosten. Dit is namelijk volledig afhankelijk van hoeveel tijd het taxeren in beslag neemt. Hoeveel uitzoekwerk er is (afstamming, nakomelingen, prestaties in de sport bij de moederlijn en vaderlijn, etc.). En om hoeveel paarden of pony's het gaat. De gegevens worden vastgelegd in het taxatierapport en dit stuur ik op per post of per e-mail. Ik werk met een vast uurtarief exclusief BTW en ik bereken reiskosten per gereden kilometer.


               8. Hoe werkt het met betalen?

                 Zodra u de opdracht voor de taxatie heeft verstrekt, ontvangt u van mij een factuur. Ik hanteer een betalingstermijn van 14 dagen.


                 9. Waar kan ik de algemene voorwaarden vinden?

                      De algemene voorwaarden kunnen opgevraagd worden per e-mail. Als ik een offerte uitbreng, voeg ik daar de algemene voorwaarden aan toe. Heeft u nog andere vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met me op!


                 10. Is een taxateur hetzelfde als een makelaar?

                    Nee, een (paarden)makelaar en taxateur zijn niet hetzelfde. Een (paarden)makelaar bemiddelt bij aan- en verkoop voor 1 van de partijen en soms zelfs voor beide partijen.


                    Een taxateur bepaalt de waarde van een paard of pony en heeft geen rol in de totstandkoming van aan- of verkoop.. Anouk is niet werkzaam als (paarden)makelaar, dus bemiddelt niet bij verkoop en is niet actief in de paardenhandel.
                    paardentaxatie
                    unsplash